Roemeense advocaten hebben hulp van Nederland gevraagd in hun strijd tegen corrupte rechters en politiemensen in het EU-land.

Volgens Bota, een 5000 leden tellende advocatenorganisatie, kunnen advocaten door deze maffiapraktijken hun werk niet goed doen.

De club wendt zich juist tot Nederland, omdat “Nederland zich altijd zeer direct uitspreekt over het rechtssysteem in Roemenië en als enige de ontwikkelingen op dit gebied scherp volgt”, meldde een woordvoerder van de organisatie.

Bota wil dat Nederland ervoor zorgt dat Roemenië voorlopig niet toetreedt tot de Schengenlanden, waartussen mensen zonder paspoort kunnen reizen. Zo lang er geen einde komt aan deze maffiapraktijken, heeft Roemenië niets te zoeken in Schengen, stelt de organisatie.

Rijdende rechters

Twee Bota-gezanten hebben een dossier over de kwestie overhandigd aan de Nederlandse ambassadeur Matthijs van Bonzel in Boekarest. Hij heeft de advocaten doorverwezen naar de Europese Commissie, die elk half jaar rapporten opstelt over de ontwikkelingen op het gebied van justitie.

"Ik denk dat dit een mooie kluif is voor de Europese Commissie. Het zou een goede zaak zijn als de commissie elk half jaar als rijdende rechters door het land gaat reizen om te zien hoe ver het in werkelijkheid is met de onafhankelijke rechtspraak."

Advocaat in hongerstaking

Volgens Bota worden hun leden tegengewerkt door collega's die lid zijn van een tweede advocatenorganisatie die nauwe - vaak familiebanden - onderhoudt met politie en justitie. Leden van deze tweede, grotere organisatie moeten zich inkopen met veel geld en krijgen dan vrijwel alle pro deo-zaken toegewezen, met de daaraan gekoppelde staatsvergoedingen.

Ook bepalen rechters steeds vaker dat Bota-advocaten hun vak niet mogen uitoefenen, ook al hebben zij de vereiste documenten. Deze praktijken nemen zulke ernstige vormen aan dat advocaten en hun families zich soms letterlijk bedreigd voelen.

Om internationaal aandacht voor de kwestie te trekken is een advocaat uit Boekarest eind oktober in hongerstaking gegaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl